Ornarea unui Tort Gentuță cu Aluat de Zahăr
Presupun că ați deschis această pagină doar pentru o idee de tort mai deosebit. De aceea nu am să scriu rețeta tortului (ar fi prea lung art...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/03/ornarea-unui-tort-gentuta-cu-aluat-de.html
Presupun că ați deschis această pagină doar pentru o idee de tort mai deosebit. De aceea nu am să scriu rețeta tortului (ar fi prea lung articolul), ci doar modalitatea de ornare. Oricum bucătăresele cu experiență au cu siguranță câteva rețete favorite, iar cele aflate la început de drum pot găsi în comerț o mulțime de blaturi gata făcute și prafuri de creme cu care să asambleze tortul. Doar ca idee eu am folosit un blat din pandișpan și cremă ganaj cu ciocolată bitter.
Deci facem un tort de dimensiunile dorite și îl rotunjim puțin în partea de sus pentru a-i da forma de gentuță. Îl ungem și pe deasupra cu cremă și îl băgăm in frigider până pregătim aluatul de zahăr.
Ne trebuiesc cateva culori (în functie de preferințe) de aluat de zahar
pe care le intindem pe rând între 2 foi de celofan și le suprapunem
în afara de una (eu am pastrat albă).
Apoi, cu ajutorul unui creion (partea neascuțita) sau orice alt bețișor se fac găuri dese care să străpungă toate straturile de aluat puse unul peste altul.
Aceste găuri le vom umple cu biluțe făcute din aluatul oprit
și întindem puțin cu sucitorul fără a presa prea tare (doar ca sa nivelăm un pic aluatul).
Acum putem tăia fâșii de aproximativ 5mm grosime din aluat cu un cuțit cu lamă subțire, bine ascuțită sau cu o lamă de cutter.
Fâșiile le vom tăia ținând cuțitul oblic si nu perpendicular pe masă, astfel încât sa se vadă câte puțin din toate culorile aluatului.
Aceste fâșii le așezăm pe o foaie de celofan puțin suprapuse încercând sa nu lasam goluri între ele.
Acoperim cu o alta foaie de celofan si întindem aluatul cu sucitorul presând bine ca sa se lipeasca fâșiile între ele și gata.
Acum puteti acoperi gentuța, sau ce model faceți. Dar daca faceti totuși o gentuță ca a mea vă mai trebuie o fâșie de aluat pentru mâner (am uitat să o fotografiez) și ciocolată topita ca sa ascundă îmbinările și sa dați forma de capac (sau cum s-o zice) din fața genții. Eu am pus ca închizătoare un trandafir tot din ciocolată că alta idee nu am avut.
SPOR LA TREABA
Deci facem un tort de dimensiunile dorite și îl rotunjim puțin în partea de sus pentru a-i da forma de gentuță. Îl ungem și pe deasupra cu cremă și îl băgăm in frigider până pregătim aluatul de zahăr.
Ne trebuiesc cateva culori (în functie de preferințe) de aluat de zahar
pe care le intindem pe rând între 2 foi de celofan și le suprapunem
în afara de una (eu am pastrat albă).
Apoi, cu ajutorul unui creion (partea neascuțita) sau orice alt bețișor se fac găuri dese care să străpungă toate straturile de aluat puse unul peste altul.
Aceste găuri le vom umple cu biluțe făcute din aluatul oprit
și întindem puțin cu sucitorul fără a presa prea tare (doar ca sa nivelăm un pic aluatul).
Acum putem tăia fâșii de aproximativ 5mm grosime din aluat cu un cuțit cu lamă subțire, bine ascuțită sau cu o lamă de cutter.
Fâșiile le vom tăia ținând cuțitul oblic si nu perpendicular pe masă, astfel încât sa se vadă câte puțin din toate culorile aluatului.
Aceste fâșii le așezăm pe o foaie de celofan puțin suprapuse încercând sa nu lasam goluri între ele.
Acoperim cu o alta foaie de celofan si întindem aluatul cu sucitorul presând bine ca sa se lipeasca fâșiile între ele și gata.
Acum puteti acoperi gentuța, sau ce model faceți. Dar daca faceti totuși o gentuță ca a mea vă mai trebuie o fâșie de aluat pentru mâner (am uitat să o fotografiez) și ciocolată topita ca sa ascundă îmbinările și sa dați forma de capac (sau cum s-o zice) din fața genții. Eu am pus ca închizătoare un trandafir tot din ciocolată că alta idee nu am avut.
SPOR LA TREABA
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.