Loading...

Mâncare de napi (topinambur)

Când am gătit prima oară napi porcești nu mi-au plăcut deloc. Aveau acel gust specific de pământ. Dar o prietenă mi-a spus cum să-i fac să n...

topinamburCând am gătit prima oară napi porcești nu mi-au plăcut deloc. Aveau acel gust specific de pământ. Dar o prietenă mi-a spus cum să-i fac să nu mai aibă gust și acum gătesc de câte ori am ocazia. 

ce ne trebuie:

500 g napi
2 portocale
1 lămâie
3-4 linguri ulei (poate fi și de măsline)
1 morcov
1 ceapă uscată
1 foaie de dafin
4-5 căței de usturoi
1 lingură rasă făină
sare, piper

cum procedăm:

Napii îi spălăm bine de pământ, îi curățăm de coajă, bucățile mai mari le tăiem ca pe cartofi și îi punem într-un vas cu apă în care am stors zeama de la jumătate de lămâie. 
Curățăm morcovul și ceapa. Morcovul îl dăm pe răzătoare iar ceapa o tocăm mărunt.
Punem uleiul la încălzit într-o cratiță și călim morcovul ras și ceapa tocată cu un praf de sare până când ceapa începe să strălucească. 
Adăugăm napii scurși de apa în care au stat și-i mai călim și pe ei 2-3 minute după care adăugăm zeama de portocale și foaia de dafin, acoperim cratița cu capacul și dăm focul mic. 
După 15-20 minute încercăm dacă s-au înmuiat napii și dacă sunt suficient de fierți facem sosul. 
Zdrobim usturoiul cu un vârf de cuțit de sare și-l amestecăm cu o lingură rasă de făină, zeama de la cealaltă jumătate de lămâie și o jumătate de pahar cu apă. Acest amestec îl vărsăm în cratița cu napi, amestecăm bine și mai lăsăm să fiarbă 4-5 minute până se leagă sosul. 
Napii pregătiți în felul acesta își pierd mirosul care îi caracterizează și devin o garnitură plăcută fripturilor de carne sau chiar un fel principal de mâncare de post.

Trimiteți un comentariu

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.

emo-but-icon

Pagina de pornire item

Translate

Top 5

Sumar

Random Posts