CIORBA DE LINTE
Ciorba de linte nu este o ciorbă foarte răspândită. De fapt mai degrabă s-ar putea spune că este o supă-cremă în versiunea pe care o fac e...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/02/ciorba-de-linte.html
Ciorba de linte nu este o ciorbă foarte răspândită. De fapt mai degrabă s-ar putea spune că este o supă-cremă în versiunea pe care o fac eu. Dar este foarte gustoasă și sățioasă și sunt sigură că cine o va încerca o va face cu plăcere mai des. Până acum cei care au gustat-o au avut numai laude la adresa ei.
Fiind fără carne sau ouă poate fi mâncată și în post.
să vedem ce ne-ar trebui:
1 pahar linte roșie
1 ceapă uscată
1 cartof mijlociu
1 morcov
1 feliuță țelină
1 lingură bulion
2-3 linguri ulei
pt sos:
2 linguri unt sau ulei
1 linguriță mentă uscată
1/2 linguriță boia mare iute
cum se face:
Bineînțeles că începem prin a spăla și curăța legumele.
Apoi după ce le mai spălăm încă o dată le tocăm bucăți sau le dăm prin răzătoarea cu găuri mari. Eu ceapa și cartoful le tai, iar morcovul și țelina le răzui. Oricum nu contează căci le vom zdrobi în final.
După ce pregătim legumele le punem la călit pe toate o dată cu 1 linguriță de sare în 2-3 linguri de ulei. Dacă aveți la dispozițe o oală sub presiune puteți pune de la început legumele să se călească în ea. Dacă folosiți o oală normală timpul de fierbere va fi doar cu vre-o 10-15 minute mai mare. Deci călim bine legumele până când ceapa devine străvezie și apoi adăugăm vre-o 2 litri apă rece. Când apa începe să clocotească adăugăm bulionul și lintea spălată bine de praf și acoperim oala cu capacul.
În oala sub presiune de la ieșirea primilor aburi ciorba se va fierbe în vre-o 20 minute. În oala normală trebuie încercați din când în când cartofii cu o furculiță dacă s-au fiert.
După scurgerea timpului necesar fierberii legumelor deschidem capacul oalei și cu ajutorul unui blender de mână pasăm legumele. Dacă este necesar putem adăuga puțină apă fiartă.
Pentru sos topim untul într-o tigăiță și după ce stingem focul adăugăm boiaua. Pentru varianta de post bineînțeles că vom folosi ulei în loc de unt.
Menta uscată o punem peste câteva secunde când fierbânțeala untului a mai trecut căci se arde foarte repede și capătă o culoare și un gust neplăcute.
Sosul îl putem vărsa în oala cu ciorbă sau putem orna ciorba după ce o punem în farfurii.
Sfatul meu este ca la masă să puneți lângă ciorba de linte și câte o felie de lămâie căci îi dă un gust mai bun.
Fiind fără carne sau ouă poate fi mâncată și în post.
să vedem ce ne-ar trebui:
1 pahar linte roșie
1 ceapă uscată
1 cartof mijlociu
1 morcov
1 feliuță țelină
1 lingură bulion
2-3 linguri ulei
pt sos:
2 linguri unt sau ulei
1 linguriță mentă uscată
1/2 linguriță boia mare iute
cum se face:
Bineînțeles că începem prin a spăla și curăța legumele.
Apoi după ce le mai spălăm încă o dată le tocăm bucăți sau le dăm prin răzătoarea cu găuri mari. Eu ceapa și cartoful le tai, iar morcovul și țelina le răzui. Oricum nu contează căci le vom zdrobi în final.
După ce pregătim legumele le punem la călit pe toate o dată cu 1 linguriță de sare în 2-3 linguri de ulei. Dacă aveți la dispozițe o oală sub presiune puteți pune de la început legumele să se călească în ea. Dacă folosiți o oală normală timpul de fierbere va fi doar cu vre-o 10-15 minute mai mare. Deci călim bine legumele până când ceapa devine străvezie și apoi adăugăm vre-o 2 litri apă rece. Când apa începe să clocotească adăugăm bulionul și lintea spălată bine de praf și acoperim oala cu capacul.
În oala sub presiune de la ieșirea primilor aburi ciorba se va fierbe în vre-o 20 minute. În oala normală trebuie încercați din când în când cartofii cu o furculiță dacă s-au fiert.
După scurgerea timpului necesar fierberii legumelor deschidem capacul oalei și cu ajutorul unui blender de mână pasăm legumele. Dacă este necesar putem adăuga puțină apă fiartă.
Pentru sos topim untul într-o tigăiță și după ce stingem focul adăugăm boiaua. Pentru varianta de post bineînțeles că vom folosi ulei în loc de unt.
Menta uscată o punem peste câteva secunde când fierbânțeala untului a mai trecut căci se arde foarte repede și capătă o culoare și un gust neplăcute.
Sosul îl putem vărsa în oala cu ciorbă sau putem orna ciorba după ce o punem în farfurii.
Sfatul meu este ca la masă să puneți lângă ciorba de linte și câte o felie de lămâie căci îi dă un gust mai bun.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.