CURCAN UMPLUT CU OREZ ȘI CASTANE
Este rețeta pe care am făcut-o anul trecut de revelion. Pentru că fiu-meu mi-a făcut o surpriză și a cumpărat curcanul pe 30 decembrie cân...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/02/curcan-umplut-cu-orez-si-castane.html
Este rețeta pe care am făcut-o anul trecut de revelion.
Pentru că fiu-meu mi-a făcut o surpriză și a cumpărat curcanul pe 30 decembrie când aproape toate pregătirile erau terminate, nu l-am folosit pe tot. Ce să fac eu cu un curcan uriaș de vre-o 8-9 kg? Așa că nu vă chinuiți să vedeți în poze copanele sau aripile căci nu le veți găsi. Copanele le-am afumat ulterior, iar aripile au ajuns să zboare în ciorbă. Pentru masa de revelion am oprit doar corpul curcanului cu piepți cu tot.
ne-ar cam trebui:
2 pahare mari orez
3 linguri ulei
1 morcov
1 ceapă uscată
40 gr semințe de pin
1 lingură stafide
25 castane fierte
2 portocale
2 frunze de dafin
1 lingură miere
3 linguri sos de soia
2-3 linguri semințe de susan
sare, piper, mentă uscată și, bineînțeles curcanul
să mai facem o dată împreună:
Pentru început punem orezul să se înmoaie în apă caldă și noi ne ocupăm de fiertul și curățatul castanelor. După ce castanele sunt fierte și curățate, 15 dintre cele mai frumoase le punem de-o parte, iar pe celelalte le mărunțim un pic.
Acum că avem castanele pregătite putem să începem să facem orezul de umplutură.
Punem uleiul într-o cratiță (cel mai bine e dacă folosim una antiaderentă) împreună cu semințele de pin la foc mic.
Până se rumenesc puțin semințele de pin curățăm și tocăm ceapa iar morcovul îl dăm pe răzătoare pe partea mai măruntă. Le punem și pe ele în cratiță, adăugăm și o linguriță de sare și călim în continuare până când ceapa se înmoaie.
Intre timp spălăm bine orezul până ce apa de spălat iese curată.
Il adăugăm și pe el în cratiță și amestecăm până ce orezul devine un pic transparent și nu se mai lipesc boabele între ele. In cratiță vărsăm 1 pahar de apă fiartă, acoperim cratița cu capacul și dăm focul mic de tot 5 minute până ce orezul suge toată apa.
Nu punem mai multă apă și nu lăsăm mai mult pe foc (orezul se va face în interiorul curcanului cu zeama pe care o va lăsa acesta).
După ce stingem focul, adăugăm stafidele, castanele mărunțite, 1 linguriță mentă uscată, 1/2 linguriță piper măcinat, amestecăm un pic și umplutura este gata.
Luăm curcanul curățat de tuleie, pârlit bine și spălat pe toate părțile și îl umplem cu orezul pregătit fără să îndesăm.
Dacă aveți de gând să-i opriți copanele cum am făcut eu trebuie să le scoateți fără piele și locul să-l prindeți cu scobitori ca umplutura să nu iasă. Aripile le puteți tăia cu tot cu piele căci pe acolo nu există riscul de revărsare.
Pentru că fiu-meu mi-a făcut o surpriză și a cumpărat curcanul pe 30 decembrie când aproape toate pregătirile erau terminate, nu l-am folosit pe tot. Ce să fac eu cu un curcan uriaș de vre-o 8-9 kg? Așa că nu vă chinuiți să vedeți în poze copanele sau aripile căci nu le veți găsi. Copanele le-am afumat ulterior, iar aripile au ajuns să zboare în ciorbă. Pentru masa de revelion am oprit doar corpul curcanului cu piepți cu tot.
ne-ar cam trebui:
2 pahare mari orez
3 linguri ulei
1 morcov
1 ceapă uscată
40 gr semințe de pin
1 lingură stafide
25 castane fierte
2 portocale
2 frunze de dafin
1 lingură miere
3 linguri sos de soia
2-3 linguri semințe de susan
sare, piper, mentă uscată și, bineînțeles curcanul
să mai facem o dată împreună:
Pentru început punem orezul să se înmoaie în apă caldă și noi ne ocupăm de fiertul și curățatul castanelor. După ce castanele sunt fierte și curățate, 15 dintre cele mai frumoase le punem de-o parte, iar pe celelalte le mărunțim un pic.
Acum că avem castanele pregătite putem să începem să facem orezul de umplutură.
Punem uleiul într-o cratiță (cel mai bine e dacă folosim una antiaderentă) împreună cu semințele de pin la foc mic.
Până se rumenesc puțin semințele de pin curățăm și tocăm ceapa iar morcovul îl dăm pe răzătoare pe partea mai măruntă. Le punem și pe ele în cratiță, adăugăm și o linguriță de sare și călim în continuare până când ceapa se înmoaie.
Intre timp spălăm bine orezul până ce apa de spălat iese curată.
Il adăugăm și pe el în cratiță și amestecăm până ce orezul devine un pic transparent și nu se mai lipesc boabele între ele. In cratiță vărsăm 1 pahar de apă fiartă, acoperim cratița cu capacul și dăm focul mic de tot 5 minute până ce orezul suge toată apa.
Nu punem mai multă apă și nu lăsăm mai mult pe foc (orezul se va face în interiorul curcanului cu zeama pe care o va lăsa acesta).
După ce stingem focul, adăugăm stafidele, castanele mărunțite, 1 linguriță mentă uscată, 1/2 linguriță piper măcinat, amestecăm un pic și umplutura este gata.
Luăm curcanul curățat de tuleie, pârlit bine și spălat pe toate părțile și îl umplem cu orezul pregătit fără să îndesăm.
Dacă aveți de gând să-i opriți copanele cum am făcut eu trebuie să le scoateți fără piele și locul să-l prindeți cu scobitori ca umplutura să nu iasă. Aripile le puteți tăia cu tot cu piele căci pe acolo nu există riscul de revărsare.
După ce am umplut interiorul curcanului coasem pielea cu un ac cu ață sau prindem scobitori (eu așa am făcut).
Dacă am terminat de umplut curcanul trebuie să facem și sosul.
Amestecăm într-un castronaș sucul de la o portocală cu sosul de soia și cu mierea, adăugăm 1/2 linguriță piper măcinat și 1/2 linguriță mentă uscată și cu sosul rezultat ungem din belșug curcanul umplut pe toate părțile și îl băgăm într-o pungă de cuptor mai încăpătoare.
Dacă ne-a mai rămas orez de umplutură îl punem și pe el în pungă pe lângă curcan.
Peste curcanul din pungă presărăm din belșug semințe de susan, așezăm cele 15 castane oprite, frunzele de dafin și portocala care ne-a rămas tăiată în prealabil felii rotunde.
Dacă avem termometru de copt curcanul îl poziționăm în pieptul acestuia și legăm punga.
Facem 3-4 găuri cu vârful unui cuțit pentru a permite aburului să iasă și putem băga pachetul la cuptor așezat într-o tavă.
La 180-190°C va fi gata cam în 3-4 ore. Depinde bineînțeles de mărimea curcanului.
Credeți-mă că a fost mult mai ușor de pregătit decât de povestit ce și cum.
Din partea mea cam atât.
E rândul vostru dacă aveți vre-o nelămurire sau, mă rog altceva de spus puteți apela mai jos la comentarii.
Dacă am terminat de umplut curcanul trebuie să facem și sosul.
Amestecăm într-un castronaș sucul de la o portocală cu sosul de soia și cu mierea, adăugăm 1/2 linguriță piper măcinat și 1/2 linguriță mentă uscată și cu sosul rezultat ungem din belșug curcanul umplut pe toate părțile și îl băgăm într-o pungă de cuptor mai încăpătoare.
Dacă ne-a mai rămas orez de umplutură îl punem și pe el în pungă pe lângă curcan.
Peste curcanul din pungă presărăm din belșug semințe de susan, așezăm cele 15 castane oprite, frunzele de dafin și portocala care ne-a rămas tăiată în prealabil felii rotunde.
Dacă avem termometru de copt curcanul îl poziționăm în pieptul acestuia și legăm punga.
Facem 3-4 găuri cu vârful unui cuțit pentru a permite aburului să iasă și putem băga pachetul la cuptor așezat într-o tavă.
La 180-190°C va fi gata cam în 3-4 ore. Depinde bineînțeles de mărimea curcanului.
Credeți-mă că a fost mult mai ușor de pregătit decât de povestit ce și cum.
Din partea mea cam atât.
E rândul vostru dacă aveți vre-o nelămurire sau, mă rog altceva de spus puteți apela mai jos la comentarii.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.