Zacusca de vinete
Vedeta mic dejunurilor zilelor de iarnă. Pentru zacuscă găsim zeci de rețete pe internet sau în cărțile de bucate. Eu nu pretind că a mea e ...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/02/zacusca-de-vinete.html
Vedeta mic dejunurilor zilelor de iarnă. Pentru zacuscă găsim zeci de rețete pe internet sau în cărțile de bucate. Eu nu pretind că a mea e cea mai bună căci orice rețetă ați urma, zacusca nu are cum să nu iasă bună. Totul este să potriviți bine cantitățile ingredientelor folosite.
Din lipsă de timp, eu nu fac zacusca în cantități foarte mari, prefer să fac mai puțină, dar în mai multe rânduri. Cine dorește să folosească rețeta mea dar să facă o cantitate mai mare de zacuscă dintr-o dată, nu are decât să multiplice cantitățile ingredientelor.
ce ne trebuie :
2 kg vinete
1 kg ardei kapia roșii sau gogoșari
1 kg roșii bine coapte
700 g ceapă uscată
300 ml ulei
2 foi de dafin
3 lingurițe sare
cum facem:
Zacusca ia mult timp dar ca să o terminăm mai repede trebuie să ne apucăm de treabă.
Deci începem să spălăm și să coacem ardeii sau gogoșarii și vinetele. Vinetele este bine ca, înainte de a le pune la copt să le înțepăm pe fiecare în câteva locuri ca să eliminăm pericolul de explozie.
După ce se coc, eu tai vinetele în lungime și trag miezul cu o lingură, pe planșa de lucru rămânând cojile (în felul acesta nu mă frige la degețele). Apoi le pun claie peste grămadă într-o strecurătoare mai mărișoară ca să se scurgă zeama.
Ardeii sau gogoșarii pe măsură ce se coc îi pun într-o cratiță acoperită și aburul care se formează înmoaie coaja care se va curăța mult mai ușor.
Curățăm roșiile după ce le crestăm coaja și le scufundăm 2 minute în apă fierbinte.
A mai rămas de curățat ceapa și pregătirea preliminară sa-a sfârșit.
Legumele astfel pregătite putem să le tocăm pe rând cu ajutorul robotului de bucătărie. Dar în acest caz zacusca va avea o consistență mai cremoasă. Mie îmi place să văd și să simt legumele așa că le toc mărunțel cu cuțitul pe toate în afara roșiilor, pe care le dau pe răzătoare.
După ce terminăm de pregătit legumele, punem uleiul la încins într-o cratiță mai spațioasă și călim ceapa cu o linguriță de sare până începe să lucească. Adăugăm apoi toate ce ne-au rămas din enumerarea de la început și ne înarmăm cu răbdare. Zacusca trebuie fiartă la foc mic și amestecată foarte des, ca să nu se prindă de fundul cratiței, până se evaporă apa pe care o vor lăsa legumele (1-2 ore). Sau poate fi pusă în cuptorul încins la 180-200ºC dacă mai avem și alte treburi de făcut.
Este gata când nu mai are deloc zeamă lichidă și uleiul iese deasupra.
Din lipsă de timp, eu nu fac zacusca în cantități foarte mari, prefer să fac mai puțină, dar în mai multe rânduri. Cine dorește să folosească rețeta mea dar să facă o cantitate mai mare de zacuscă dintr-o dată, nu are decât să multiplice cantitățile ingredientelor.
ce ne trebuie :
2 kg vinete
1 kg ardei kapia roșii sau gogoșari
1 kg roșii bine coapte
700 g ceapă uscată
300 ml ulei
2 foi de dafin
3 lingurițe sare
cum facem:
Zacusca ia mult timp dar ca să o terminăm mai repede trebuie să ne apucăm de treabă.
Deci începem să spălăm și să coacem ardeii sau gogoșarii și vinetele. Vinetele este bine ca, înainte de a le pune la copt să le înțepăm pe fiecare în câteva locuri ca să eliminăm pericolul de explozie.
După ce se coc, eu tai vinetele în lungime și trag miezul cu o lingură, pe planșa de lucru rămânând cojile (în felul acesta nu mă frige la degețele). Apoi le pun claie peste grămadă într-o strecurătoare mai mărișoară ca să se scurgă zeama.
Ardeii sau gogoșarii pe măsură ce se coc îi pun într-o cratiță acoperită și aburul care se formează înmoaie coaja care se va curăța mult mai ușor.
Curățăm roșiile după ce le crestăm coaja și le scufundăm 2 minute în apă fierbinte.
A mai rămas de curățat ceapa și pregătirea preliminară sa-a sfârșit.
Legumele astfel pregătite putem să le tocăm pe rând cu ajutorul robotului de bucătărie. Dar în acest caz zacusca va avea o consistență mai cremoasă. Mie îmi place să văd și să simt legumele așa că le toc mărunțel cu cuțitul pe toate în afara roșiilor, pe care le dau pe răzătoare.
După ce terminăm de pregătit legumele, punem uleiul la încins într-o cratiță mai spațioasă și călim ceapa cu o linguriță de sare până începe să lucească. Adăugăm apoi toate ce ne-au rămas din enumerarea de la început și ne înarmăm cu răbdare. Zacusca trebuie fiartă la foc mic și amestecată foarte des, ca să nu se prindă de fundul cratiței, până se evaporă apa pe care o vor lăsa legumele (1-2 ore). Sau poate fi pusă în cuptorul încins la 180-200ºC dacă mai avem și alte treburi de făcut.
Este gata când nu mai are deloc zeamă lichidă și uleiul iese deasupra.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.