MÂNCARE DE VARZĂ DULCE CU CARNE
Varza este, pentru mine, un aliment indispensabil pe timp de iarnă, dar, din păcate nu sunt prea multe feluri în care o putem prepara. Salat...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/01/mancare-de-varza-dulce-cu-carne.html

Pentru că îmi place foarte mult, o pregătesc cum pot eu mai variat. Ieri am făcut-o cu carne de vită și am făcut și fotografii să pun și aici.
ce folosim:
1 varză mijlocie (a mea avea 1,5 kg)
200-250 g carne de vită (poate fi și porc sau iepure)
1 lingură bulion sau 2-3 roșii
50 ml ulei
sare, piper, foi de dafin, cimbru
cum facem:
Carnea o tăiem bucățele mai mici și, împreună cu uleiul, 1/2 linguriță sare și 1/2 pahar cu apă o punem în oala sub presiune la foc mijlociu. După ce ies primii aburi prin supapă ne uităm la ceas și lăsăm să fiarbă 1/2 de oră dar, din când în când, zgâlțâim oala să nu se prindă carnea.
Până se face carnea ne ocupăm de varză. O tăiem fideluță și o frământăm cu o lingură de sare (ca și cum am freca rufele) până se înmoaie și își reduce volumul aproape la jumătate.
După trecerea a 30 de minute de când am pus carnea la foc dăm oala minune la o parte și așteptăm să iasă tot aburul apoi deschidem capacul. Putem găti varza direct în oala sub presiune sau transferăm carnea într-o cratiță. Pentru calitatea fotografiilor eu am folosit o cratița alba.
Adăugăm varza peste carne și călim 5 minute. Apoi punem și bulionul sau roșiile tăiate mărunt, piper măcinat, 2 foi de dafin, cimbru după gust și apă cât să iasă la nivelul verzei. Dăm focul mic, acoperim cratița cu capacul și lăsăm la fiert vre-o 30 de minute sau până scade apa. putem gusta dintr-o fâșie de varză să vedem dacă s-a făcut și putem adăuga câte puțină apă dacă este nevoie. Dar, în general varza se gătește destul de repede dacă o frământăm bine în prealabil.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.