Loading...

Pastă de roșii ( bulion ) pentru iarnă

Nu este foarte ușor să faci pasta de roșii acasă dar ținând seamă de faptul că este mult mai sănătoasă (inclusiv pentru buzunar) eu de vre-o...

Nu este foarte ușor să faci pasta de roșii acasă dar ținând seamă de faptul că este mult mai sănătoasă (inclusiv pentru buzunar) eu de vre-o 3 ani încoace prefer să mă obosesc un pic. Cel puțin am încredere în ceea ce le dau să mănânce copiilor.

Ce folosim:

10 kg roșii cu multă pulpă și zeamă puțină (din cele pentru salată) dar bine coapte
100 g sare mare pentru murături

Cum facem:

În primul rând este important să alegem roșiile cât mai bine coapte și cu multă pulpă ca să ne iasă o cantitate mai rezonabilă de bulion. Din 10 kg de roșii de mâncare iese în jur de 1 kg bulion. Eu aleg roșiile să fie cu mai puțină zeamă și obțin din 10 kg cam 3 kg de pastă de roșii. Așa că faceți socoteala. În plus este mai puțină muncă.
Deci spălăm bine roșiile și le tăiem bucăți cât să poată fi trecute prin mașina de tocat carne sau robotul de bucătărie. Cine nu dispune de aceste facilități le taie pur și simplu.
Dacă aveți ajutoare puteți apela la plăcerea de a vă juca în același timp un joc util (spre exemplu cine termină mai repede), dacă nu toată treaba trebuie să o faceți singuri.
Când ați terminat de mărunțit roșiile, le amestecați cu toată sarea și le puneți într-un vas destul de mare cu capac, într-un loc cu mult soare până se separă un lichid galben și roșiile se ridică la suprafață. Eu le-am pus în fața geamului din bucătărie și peste noapte erau gata.
Zeama aceea galbenă este bine să o scurgeți cu grijă (cel puțin o parte din ea) ca să scurtați timpul de îngroșare al bulionului.
Ce rămâne trecem printr-o sită mai rară prin care să nu treacă sâmburii și presăm până ce în sită ne rămân doar cojile și sâmburii.
Sucul de roșii astfel rezultat îl puteți pune în tăvi la soare, dacă dispuneți de o grădină sau terasă însorite, sau, ca mine, în tăvile de aragaz în cuptor. Ușa cuptorului o lăsăm pe jumătate deschisă și focul mic și amestecăm din când în când pentru a facilita evaporarea apei. Unele persoane fac pasta de roșii prin fierbere dar eu am impresia că dacă fierbe prea mult se distrug mare parte din vitaminele roșiilor așa că prefer ca apa din roșii să se evapore fără să ajungă la temperaturi mari.
Când sucul de roșii începe să se îngroașe putem să golim tăvile una într-alta și să continuăm evaporarea apei până ce vom obține o pastă lucioasă și groasă pe care o punem în borcane și o putem folosi pe toată perioada iernii.
Nu știu dacă rezistă în cămară. Eu o pun în frigider și o folosesc până la următoarea tură așa că rămâne la latitudinea fiecăruia modul de depozitare.
Probabil că ar putea fi pusă în borcane mai mici și sterilizată la bain-marie dar eu nu am încercat și nu doresc să induc în eroare pe nimeni.
Ca o paranteză, am aflat de o metodă de sterilizare în mașina de spălat vase. Se închid capacele borcanelor bine de tot și se așează în mașina de spălat vase după care se alege cel mai lung program la temperatura de 70ºC. După ce mașina își termină treaba, borcanele noastre sunt sterilizate. Am făcut și eu anul acesta 3 borcane cu pastă de roșii în acest fel și sunt curioasă cum vor rezista pe balcon. Cel puțin nu s-au spart. Dar cum rezistă vă voi anunța anul viitor.

Trimiteți un comentariu

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.

emo-but-icon

Pagina de pornire item

Translate

Top 5

Sumar

Random Posts