Prăjitură la tavă cu vișine sau alte fructe
Prăjitura universală care poate fi făcută în orice perioadă a anului folosind orice fructe avem la îndemână. Chiar dacă este o prăjitură sim...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/09/prajitura-la-tava-cu-visine-sau-alte.html
Prăjitura universală care poate fi făcută în orice perioadă a anului folosind orice fructe avem la îndemână. Chiar dacă este o prăjitură simplă în general se termină în ziua în care o fac, ceea ce înseamnă că este de efect.
ce folosim:
pentru aluat:
200 ml ulei
4 ouă întregi + 4 gălbenușuri
250 gr zahăr
500 gr făină
1 praf de copt
coaja rasă de la o lămâie
250-300 gr fructe (de preferință acre)
pentru bezea:
4 albușuri
100 gr zahăr
să începem:
Cele 4 ouă întregi, 4 gălbenușuri și 250 gr zahăr le batem frumușel cu mixerul până ce se face puțină spumuliță la suprafață.
Adăugăm și uleiul în șuvoi subțire ca la maioneză amestecând încontinuu.
După ce terminăm de amestecat tot uleiul, adăugăm făina, praful de copt și coaja de lămâie. Amestecăm, de preferință cu o lingură, până ce se încorporează toate ingredientele și obținem un aluat mai dens dar foarte finuț.
Aluatul obținut îl forțăm să se așeze într-o tavă de aragaz unsă în prealabil cu grăsime și pudrată cu făină.
După ce convingem aluatul să stea cât mai uniform posibil în tavă, începem să presărăm pe toată suprafața fructe.
Cu cât mai multe și mai acre, cu atât mai bine după părerea mea. Eu la faza asta am folosit 300 gr vișine fără sâmburi că atâtea îmi rămăseseră de la compot.
Aranjamentul final îl introducem în cuptorul încins la 180ºC pentru 20 de minute.
În acest timp bătem spumă cele 4 albușuri rămase. Când sunt suficient de țepene adăugăm și cele 100 gr zahăr aferente și bătem în continuare până ce se topește zahărul.
După trecerea celor 20 de minute prăjitura va fi de fapt coaptă și bună de mâncat dar mai avem de pus bezeaua.
Așa că scoatem tava din cuptor, vărsăm albușul peste prăjitură și îl întindem cât putem mai repede și uniform.
Introducem tava din nou în cuptorul încins unde o vom mai lăsa 15-20 de minute, până când ne va satisface oftalmologic.
Mie îmi place ca albușul să fie puțin mai mult bronzat la suprafață, Dar oricum nu vă așteptați ca albușul să se transforme într-o bezea crocantă. El va rămâne ca o cremă moale peste pandișpanul cu fructe.
Și încă ceva ce aș dori să subliniez este faptul că poate fi congelată. Am pus de încercare câteva bucăți într-o pungă la congelator și după o săptămână le-am scos. Când s-au dezghețat erau la fel de bune ca și proaspete.
ce folosim:
pentru aluat:
200 ml ulei
4 ouă întregi + 4 gălbenușuri
250 gr zahăr
500 gr făină
1 praf de copt
coaja rasă de la o lămâie
250-300 gr fructe (de preferință acre)
pentru bezea:
4 albușuri
100 gr zahăr
să începem:
Cele 4 ouă întregi, 4 gălbenușuri și 250 gr zahăr le batem frumușel cu mixerul până ce se face puțină spumuliță la suprafață.
Adăugăm și uleiul în șuvoi subțire ca la maioneză amestecând încontinuu.
După ce terminăm de amestecat tot uleiul, adăugăm făina, praful de copt și coaja de lămâie. Amestecăm, de preferință cu o lingură, până ce se încorporează toate ingredientele și obținem un aluat mai dens dar foarte finuț.
Aluatul obținut îl forțăm să se așeze într-o tavă de aragaz unsă în prealabil cu grăsime și pudrată cu făină.
După ce convingem aluatul să stea cât mai uniform posibil în tavă, începem să presărăm pe toată suprafața fructe.
Cu cât mai multe și mai acre, cu atât mai bine după părerea mea. Eu la faza asta am folosit 300 gr vișine fără sâmburi că atâtea îmi rămăseseră de la compot.
Aranjamentul final îl introducem în cuptorul încins la 180ºC pentru 20 de minute.
În acest timp bătem spumă cele 4 albușuri rămase. Când sunt suficient de țepene adăugăm și cele 100 gr zahăr aferente și bătem în continuare până ce se topește zahărul.
După trecerea celor 20 de minute prăjitura va fi de fapt coaptă și bună de mâncat dar mai avem de pus bezeaua.
Așa că scoatem tava din cuptor, vărsăm albușul peste prăjitură și îl întindem cât putem mai repede și uniform.
Introducem tava din nou în cuptorul încins unde o vom mai lăsa 15-20 de minute, până când ne va satisface oftalmologic.
Mie îmi place ca albușul să fie puțin mai mult bronzat la suprafață, Dar oricum nu vă așteptați ca albușul să se transforme într-o bezea crocantă. El va rămâne ca o cremă moale peste pandișpanul cu fructe.
Și încă ceva ce aș dori să subliniez este faptul că poate fi congelată. Am pus de încercare câteva bucăți într-o pungă la congelator și după o săptămână le-am scos. Când s-au dezghețat erau la fel de bune ca și proaspete.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.