SALAMUL DE BISCUIȚI ALTFEL ( bomboane de casă )
Câte bordeie atâtea obiceie spuneau bătrânii. Probabil că dacă ar fi existat salamul de biscuiți în vechime s-ar fi zis "câte bordeie a...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/01/salamul-de-biscuiti-altfel.html
Câte bordeie atâtea obiceie spuneau bătrânii. Probabil că dacă ar fi existat salamul de biscuiți în vechime s-ar fi zis "câte bordeie atâtea rețete". Fiecare dintre noi ne-am adaptat salamul de biscuiți papilelor noastre gustative și greu mai schimbăm câte ceva. Rostul acestui articol nu este a vă impune rețeta mea de salam ci forma în care îl prezint. Toată lumea știe salamul de biscuiți rostogolit prin cacao sau nucă de cocos și făcut biluțe sau rulou. Și eu câte-odată îl fac așa, dar uneori îl fac cum o să vă arăt aici.
ce folosesc:
300 g biscuiți
100 ml lapte
100 g zahăr
250 g unt nesărat
100 g nuci pisate
1 fiolă esență de rom
50 g cacao
2 ciocolate mari sau 200 g cuvertură
să vedem cum fac:
Ca toată lumea mărunțesc întâi biscuiții și-i amestec cu celelalte ingrediente în afara ciocolatei. Bineînțeles că untul dacă nu este foarte moale îl topesc puțin și abia apoi îl încorporez in masa de biscuiți.
Până aici toată luma face la fel cu mici diferențe de ingrediente. Se mai pot adăuga fructe confiate sau din dulceață, rahat, alune, bucățele de ciocolată v.s. după gustul fiecăruia.
Aluatul astfel obținut (căci este un fel de aluat la urma urmei) eu îl întind cu sucitorul pe fundul unei tăvi, pe care am pus în prealabil hârtie de copt, la o grosime de aproximativ 2cm și-l bag în frigider până se întărește bine (vre-o 2-3 ore).
Când consider că e destul de întărit scot tava din frigider, tai o margine s-o îndrept și luând acea margine ca reper tai tot aluatul în cubulețe.
Ciocolata o rup bucățele mici și o topesc pe bain marie. Apoi vine sfârșitul. Îmbăiez fiecare bucațică de aluat în ciocolată topită și le pun cu distanța corespunzătoare pe o altă hârtie de copt ca după ce se întărește ciocolata să le pot desprinde ușor.
În timp ce eu îmbăiam bucățelele de aluat s-a sculat și prințișorul meu cel mic din somn și bineînțeles că ideile lui nu au coincis cu ale mele.
Drept urmare a trebuit să-i dau și lui o parte din aluat să pună în practică ce îi trecea prin căpușor. A luat formele lui preferate și a început să taie mașinuțe, floricele, fluturași șamd. Pe cele care reușea să le taie întregi le-am înfipt în bețișoare de frigărui și după ce le-am băgat și pe ele în ciocolată topită le-am ornat cu bombonele. Bineințeles că la ale mele nici nu s-a mai uitat.
Le-a măncat numai pe cele făcute de el.
Și mie mi-a priit căci am avut astfel cu ce să-mi servesc musafirii.
ce folosesc:
300 g biscuiți
100 ml lapte
100 g zahăr
250 g unt nesărat
100 g nuci pisate
1 fiolă esență de rom
50 g cacao
2 ciocolate mari sau 200 g cuvertură
să vedem cum fac:
Ca toată lumea mărunțesc întâi biscuiții și-i amestec cu celelalte ingrediente în afara ciocolatei. Bineînțeles că untul dacă nu este foarte moale îl topesc puțin și abia apoi îl încorporez in masa de biscuiți.
Până aici toată luma face la fel cu mici diferențe de ingrediente. Se mai pot adăuga fructe confiate sau din dulceață, rahat, alune, bucățele de ciocolată v.s. după gustul fiecăruia.
Aluatul astfel obținut (căci este un fel de aluat la urma urmei) eu îl întind cu sucitorul pe fundul unei tăvi, pe care am pus în prealabil hârtie de copt, la o grosime de aproximativ 2cm și-l bag în frigider până se întărește bine (vre-o 2-3 ore).
Când consider că e destul de întărit scot tava din frigider, tai o margine s-o îndrept și luând acea margine ca reper tai tot aluatul în cubulețe.
Ciocolata o rup bucățele mici și o topesc pe bain marie. Apoi vine sfârșitul. Îmbăiez fiecare bucațică de aluat în ciocolată topită și le pun cu distanța corespunzătoare pe o altă hârtie de copt ca după ce se întărește ciocolata să le pot desprinde ușor.
În timp ce eu îmbăiam bucățelele de aluat s-a sculat și prințișorul meu cel mic din somn și bineînțeles că ideile lui nu au coincis cu ale mele.
Drept urmare a trebuit să-i dau și lui o parte din aluat să pună în practică ce îi trecea prin căpușor. A luat formele lui preferate și a început să taie mașinuțe, floricele, fluturași șamd. Pe cele care reușea să le taie întregi le-am înfipt în bețișoare de frigărui și după ce le-am băgat și pe ele în ciocolată topită le-am ornat cu bombonele. Bineințeles că la ale mele nici nu s-a mai uitat.
Le-a măncat numai pe cele făcute de el.
Și mie mi-a priit căci am avut astfel cu ce să-mi servesc musafirii.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.