Chec cu ursuleți
Genul acesta de chec l-am văzut acum ceva timp pe internet. Mi-a plăcut ideea dar eu nu prea sunt amatoare de checuri. Mai degrabă fac o pră...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2016/05/chec-cu-ursuleti.html
Genul acesta de chec l-am văzut acum ceva timp pe internet. Mi-a plăcut ideea dar eu nu prea sunt amatoare de checuri. Mai degrabă fac o prăjitura cu cremă decât un chec. Mai fac totuși checuri la insistențele prințișorului meu cel mic care poftește la ce aduc colegii la școală. Și dacă tot m-am apucat să fac ceva am zis să fie mai special. Și iată rețeta:
ingrediente:
pentru partea maro:
4 ouă
200 g zahăr
200 g făină
4 linguri ulei
2 linguri cacao
1 linguriță praf de copt
câteva picături de esență de rom
pentru partea albă:
4 ouă
200 g zahăr
200 g făină
4 linguri ulei
1 linguriță praf de copt
esență de vanilie sau coajă rasă de lămâie
procedeu:
De fapt puteți folosi orice altă rețetă de chec dacă preferați, sau în mijloc altă formă. Importantă este ideea.
Înainte de a începe ungem cu ulei o formă de chec și o pardosim la bază cu hârtie de copt ca să putem scoate checul întreg.
Dăm drumul și la cuptor să se încălzească la 170-180ºC și ne apucăm să facem checul maro.
Separăm albușurile de ou și le bătem cu mixerul până obținem o spumă tare ca zăpada.
Adăugăm zahărul și batem în continuare 1-2 minute. Nu trebuie să se topească tot zahărul căci mai are timp de asta. Doar să-l amestecăm omogen.
Adăugăm și gălbenușurile și cele 4 linguri de ulei și amestecăm până ce se omogenizează compoziția din nou.
Ne-au mai rămas făina, cacaoa și praful de copt.
Le punem pe toate o dată dar va trebui să amestecăm mai puțin aluatul dacă le cernim împreună înainte de a le adăuga. Amestecăm ușor să nu pierdem tot aerul din albuș și vărsăm compoziția în forma pregătită.
Coacem 45-50 de minute dar înainte de a-l scoate din cuptor facem proba cu scobitoarea căci fiind maro doar din priviri nu ne dăm seama cât de copt este.
După ce se răcește îl feliem și din fiecare felie tăiem cu o formă de fursecuri imaginea dorită.
Acum ne putem apuca și de partea albă pentru care urmăm aceiași pași, bineînțeles că fără a adăuga cacaoa iar în locul esenței de rom punem vanilie sau coajă rasă de lămâie. După ce terminăm de făcut și aluatul alb punem câteva linguri din el în forma de chec și așezăm formele tăiate din checul maro una în spatele celeilalte ca pe soldăței.
După ce le punem pe toate vărsăm și aluatul rămas având grijă să nu se miște cele maro din loc.
Coacem la 170-180ºC cam 30 de minute.
De data aceasta se va coace mai repede căci mijlocul este copt deja. Când facem proba cu scobitoarea o înfigem mai în margine pentru a ne da seama dacă s-a copt. După ce se răcește fiecare felie tăiată va avea în mijloc forma maro.
Înainte de a începe ungem cu ulei o formă de chec și o pardosim la bază cu hârtie de copt ca să putem scoate checul întreg.
Dăm drumul și la cuptor să se încălzească la 170-180ºC și ne apucăm să facem checul maro.
Separăm albușurile de ou și le bătem cu mixerul până obținem o spumă tare ca zăpada.
Adăugăm zahărul și batem în continuare 1-2 minute. Nu trebuie să se topească tot zahărul căci mai are timp de asta. Doar să-l amestecăm omogen.
Adăugăm și gălbenușurile și cele 4 linguri de ulei și amestecăm până ce se omogenizează compoziția din nou.
Ne-au mai rămas făina, cacaoa și praful de copt.
Le punem pe toate o dată dar va trebui să amestecăm mai puțin aluatul dacă le cernim împreună înainte de a le adăuga. Amestecăm ușor să nu pierdem tot aerul din albuș și vărsăm compoziția în forma pregătită.
Coacem 45-50 de minute dar înainte de a-l scoate din cuptor facem proba cu scobitoarea căci fiind maro doar din priviri nu ne dăm seama cât de copt este.
După ce se răcește îl feliem și din fiecare felie tăiem cu o formă de fursecuri imaginea dorită.
Acum ne putem apuca și de partea albă pentru care urmăm aceiași pași, bineînțeles că fără a adăuga cacaoa iar în locul esenței de rom punem vanilie sau coajă rasă de lămâie. După ce terminăm de făcut și aluatul alb punem câteva linguri din el în forma de chec și așezăm formele tăiate din checul maro una în spatele celeilalte ca pe soldăței.
După ce le punem pe toate vărsăm și aluatul rămas având grijă să nu se miște cele maro din loc.
Coacem la 170-180ºC cam 30 de minute.
De data aceasta se va coace mai repede căci mijlocul este copt deja. Când facem proba cu scobitoarea o înfigem mai în margine pentru a ne da seama dacă s-a copt. După ce se răcește fiecare felie tăiată va avea în mijloc forma maro.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.