Pilaf simplu bob cu bob
Un pilaf simplu dar care se separă bob cu bob, nelipicios, pe care îl vom putea folosi cu mândrie ca garnitură la orice fel de chiftele, fri...
https://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/03/pilaf-simplu-bob-cu-bob.html
Un pilaf simplu dar care se separă bob cu bob, nelipicios, pe care îl vom putea folosi cu mândrie ca garnitură la orice fel de chiftele, friptură, pește sau mâncăruri cu sos.
ce ne trebuie:
2 pahare orez cu bobul rotund
2 pahare apă sau supă de pasăre
2 lingurițe sare
3 linguri ulei sau unt
cum facem:
Spălăm orezul în 1-2 ape, cât să îndepărtăm eventualul praf, și-l punem la înmuiat în apă caldă cu o linguriță de sare. După 20-30 de minute orezul va căpăta o culoare albă mat, lăptoasă. E semn că s-a înmuiat îndeajuns.
Punem uleiul la încins într-o cratiță antiaderentă (indispensabilă unui pilaf reușit) și, în timp ce uleiul se încinge, spălăm bine orezul în mai multe ape până ce apa rămâne limpede. Adăugăm în cratița cu ulei o linguriță de sare și orezul spălat și scurs de surplusul de apă și călim orezul amestecând încontinuu, până ce boabele încep să devină transparente (6-7 minute). În acest moment putem pune și apa sau supa de pasăre, amestecăm doar atât cât să se disperseze orezul. Acoperim cratița cu capacul (de preferat din acelea din sticlă ca să putem trage cu ochiul din când în când), și când apa începe să clocotească micșorăm focul cât putem de mult. Lăsăm să fiarbă 15-20 de minute, până când orezul suge tot lichidul, fără să amestecăm deloc. Eu trag cu urechea să-mi dau seama când se termină apa. Când începe să sfârâie încetișor bag o lingură de lemn până la fundul cratiței și mă uit. Dacă nu mai este deloc apă oprim focul, amestecăm o dată cu lingura de lemn ca boabele de orez de deasupra să intre mai jos, acoperim din nou cratița cu capacul și mai lăsăm pilaful vre-o 5 minute să se odihnească.
Cam atât ar fi de povestit.
Încercați și veți obține cu siguranță o garnitură "a-ntâia".
ce ne trebuie:
2 pahare orez cu bobul rotund
2 pahare apă sau supă de pasăre
2 lingurițe sare
3 linguri ulei sau unt
cum facem:
Spălăm orezul în 1-2 ape, cât să îndepărtăm eventualul praf, și-l punem la înmuiat în apă caldă cu o linguriță de sare. După 20-30 de minute orezul va căpăta o culoare albă mat, lăptoasă. E semn că s-a înmuiat îndeajuns.
Punem uleiul la încins într-o cratiță antiaderentă (indispensabilă unui pilaf reușit) și, în timp ce uleiul se încinge, spălăm bine orezul în mai multe ape până ce apa rămâne limpede. Adăugăm în cratița cu ulei o linguriță de sare și orezul spălat și scurs de surplusul de apă și călim orezul amestecând încontinuu, până ce boabele încep să devină transparente (6-7 minute). În acest moment putem pune și apa sau supa de pasăre, amestecăm doar atât cât să se disperseze orezul. Acoperim cratița cu capacul (de preferat din acelea din sticlă ca să putem trage cu ochiul din când în când), și când apa începe să clocotească micșorăm focul cât putem de mult. Lăsăm să fiarbă 15-20 de minute, până când orezul suge tot lichidul, fără să amestecăm deloc. Eu trag cu urechea să-mi dau seama când se termină apa. Când începe să sfârâie încetișor bag o lingură de lemn până la fundul cratiței și mă uit. Dacă nu mai este deloc apă oprim focul, amestecăm o dată cu lingura de lemn ca boabele de orez de deasupra să intre mai jos, acoperim din nou cratița cu capacul și mai lăsăm pilaful vre-o 5 minute să se odihnească.
Cam atât ar fi de povestit.
Încercați și veți obține cu siguranță o garnitură "a-ntâia".
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.