Loading...

Pilaf maklube - rețetă turcească

Din căutările mele pe internet, maklube ar însemna răsturnat, opus, iar o mâncare cu numele acesta nu poate fi decât răsturnată. Această mân...

Din căutările mele pe internet, maklube ar însemna răsturnat, opus, iar o mâncare cu numele acesta nu poate fi decât răsturnată. Această mâncare arăbească se face în mai multe părți ale lumii, eu aici vă voi arăta varianta turcească. 

ce ar trebui să avem:

2 pahare pline cu orez
1/2 kg carne vită, porc sau oaie
1-2 cepe uscate
1 pahar boabe de năut, porumb sau mazăre fierte
1 morcov
4-5 linguri ulei
5-6 linguri de iaurt
legume de salată (roșii, salată verde, castraveți, morcovi, ridichii etc )
sare

cum procedăm:

Pentru început punem carnea tăiată bucățele mici cu 2-3 linguri de ulei, 1 linguriță de sare și 1/2 pahar de apă să se călească bine. Dacă dispuneți de o oală sub presiune se face mai repede ( rețeta amănunțită ). Între timp pregătim legumele ca pentru salată, cele două cepe și morcovul le curățăm și le tăiem felii rotunde, punem orezul la înmuiat în apă caldă cu 1 linguriță de sare și ne punem pe așteptat. Eventual ne putem ocupa cu alte treburi de-ale casei sau cel mai bine ne pregătim o cafea, fiecare după gustul lui.
Când începe să se simtă mirosul de carne călită, dăm fuga la bucătărie să vedem dacă mai putem salva câteva bucățele nebronzate pe care să le putem folosi la mâncare. (În cazul în care nu mai este nimic de făcut pentru resuscitarea cărnii călite, punem în aplicare planul B adică facem repejor un pilaf de orez cu boabe de porumb fiert sau năut și legumele le amestecăm într-o salată savuroasă iar la masă nu suflăm nici o vorbuliță despre planul nostru inițial.)
Dacă norocul este de partea noastră și carnea nu s-a ars, putem să trecem la definitivarea mâncării. Așa că spălăm bine orezul în mai multe ape până ce apa iese limpede și, după ce îl scurgem bine îl punem să se călească într-o cratiță antiaderentă cu 2-3 linguri de ulei și 1 linguriță de sare. Amestecăm pe foc până când orezul începe să strălucească și să devină translucid. Oprim focul și lăsăm și orezul în așteptare. 
Într-o altă cratiță punem 1-2 linguri de ulei la bază și așezăm rondelele de ceapă și morcov cât de estetic reușim. Eu la faza aceasta am folosit o formă rotundă de chec din cele cu gaură în mijloc. 
Peste ceapă și morcov presărăm boabele fierte de năut sau porumb și apoi acoperim totul cu carnea călită. 
Carnea la rândul ei o acoperim cu orezul călit și deasupra așezăm rondelele de morcov și ceapă care ne-au rămas. (În fotografia mea nu apare decât ceapa pentru că între timp morcovul fusese ronțăit de prințișorul meu cel mic probabil din dragoste pentru iepurași.)
Adăugăm 2,5-3 pahare cu apă (nu trebuie să iasă apa la suprafață, ci doar să se intuiască), acoperim cratița cu un capac cât se poate de etanș (eu am acoperit forma cu o folie de aluminiu și peste ea am așezat un capac corespunzător) și așezăm sistemul pe foc la flacără minimă pentru aproximativ 20-30 de minute. Când toată apa s-a evaporat înseamnă că mâncarea este gata. Acum ar trebui să răsturnăm cratița cu fundul în sus pe o tavă sau platou mai mare ecât diametrul cratiței noastre. Și asta bineînțeles cu mare grijă să nu ne alegem cu niște arsuri de diferite grade pe mâini așa că folosim câte prosoape de bucătărie ne sunt necesare. 
Dacă reușim să răsturnăm mâncarea fără accidente, nu ne grăbim să ridicăm cratița pentru că până la definitivarea totală riscăm să se răcească carnea. Deci lăsăm mâncarea întoarsă și acoperită cu cratița și noi ne ocupăm de aspectul final. Ornăm marginile platoului de jur împrejurul cratiței cu salată și iaurt cât mai aspectuos posibil. Eu am folosit salată verde, morcov ras și varză roșie frecată în prealabil cu o lingură de oțet.
Puteți omite folosirea boabelor de năut, mazăre sau porumb, puteți să folosiți și alte legume în cratiță sau puteți folosi orice tip de carne doriți, salata ornament face dintr-un pilaf cu carne un maklube delicios. După aranjarea salatei și iaurtului puteți ridica cratița și admira opera de artă. Gaura din mijloc eu am umplut-o cu un mănunchi de pătrunjel dar nici acesta nu era obligatoriu. Dacă însă aveți impresia că mâncarea nu se va termina la o singură masă, puteți pune salata și iaurtul separat pentru ca pilaful să nu se amestece cu ele și astfel să-l puteți reîncălzi.

Trimiteți un comentariu

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.

emo-but-icon

Pagina de pornire item

Translate

Top 5

Sumar

Random Posts