VARZĂ DULCE CĂLITĂ
O mâncare simplă și gustoasă pe care o știe toată lumea. Poate fi servită rece sau caldă, drept garnitură la diferite preparate din carne s...
http://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/02/varza-dulce-calita.html

Cu mici diferențe de ingrediente modul de preparare este același cam peste tot. Să vedem cum o fac eu.
ingrediente:
1 varză mai mică (a mea avea 1,5 kg)
3-4 linguri ulei
1 mână felii de roșii uscate (în lipsa acestora se poate folosi 1 roșie sau 1 lingură bulion)
2 frunze de dafin
1/2 linguriță cimbru uscat sau o crenguță de cimbru verde
1/2 lingură sare
să trecem la fapte:

Varza nu are de ce să fie spălată căci frunzele fiind întrepătrunse nu intră praf în ele. Îndepărtăm doar câteva frunze de la suprafață și o tocăm subțire.
După ce am tocat-o pe toată, o punem într-un lighenaș (sau chiar și pe masă dacă am curățat-o bine în prealabil), presărăm 1/2 lingură sare și o luăm la frecat.

După ce s-a varza s-a înmuiat suficient și volumul s-a redus aproape de jumătate, punem într-o cratiță 3-4 linguri de ulei pe foc și, când uleiul este încins adăugăm varza. Eu nu folosesc ceapă la varza călită, dar dacă doriți, puteți căli 1 ceapă tocată și abia apoi adăugați varza. Zeama pe care o lasă varza prin frecare nu o stoarcem căci oricum va trebui adăugată apă și e păcat de vitaminele pe care le conține.


Putem gusta dintr-o fâșie să vedem dacă s-a fiert îndeajus și eventual mai adăugăm 1/2 pahar apă.

La sfârșit nu uităm să pescuim frunzele de dafin căci cu cât vor sta mai mult în mâncare cu atât vor prinde un gust amar.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.