CURCAN UMPLUT CU OREZ ȘI CASTANE
Este rețeta pe care am făcut-o anul trecut de revelion. Pentru că fiu-meu mi-a făcut o surpriză și a cumpărat curcanul pe 30 decembrie cân...
http://deliciuriculinare.blogspot.com/2014/02/curcan-umplut-cu-orez-si-castane.html

Pentru că fiu-meu mi-a făcut o surpriză și a cumpărat curcanul pe 30 decembrie când aproape toate pregătirile erau terminate, nu l-am folosit pe tot. Ce să fac eu cu un curcan uriaș de vre-o 8-9 kg? Așa că nu vă chinuiți să vedeți în poze copanele sau aripile căci nu le veți găsi. Copanele le-am afumat ulterior, iar aripile au ajuns să zboare în ciorbă. Pentru masa de revelion am oprit doar corpul curcanului cu piepți cu tot.
ne-ar cam trebui:
2 pahare mari orez
3 linguri ulei
1 morcov
1 ceapă uscată
40 gr semințe de pin
1 lingură stafide
25 castane fierte
2 portocale
2 frunze de dafin
1 lingură miere
3 linguri sos de soia
2-3 linguri semințe de susan
sare, piper, mentă uscată și, bineînțeles curcanul
să mai facem o dată împreună:
Pentru început punem orezul să se înmoaie în apă caldă și noi ne ocupăm de fiertul și curățatul castanelor. După ce castanele sunt fierte și curățate, 15 dintre cele mai frumoase le punem de-o parte, iar pe celelalte le mărunțim un pic.
Acum că avem castanele pregătite putem să începem să facem orezul de umplutură.

Până se rumenesc puțin semințele de pin curățăm și tocăm ceapa iar morcovul îl dăm pe răzătoare pe partea mai măruntă. Le punem și pe ele în cratiță, adăugăm și o linguriță de sare și călim în continuare până când ceapa se înmoaie.
Intre timp spălăm bine orezul până ce apa de spălat iese curată.

Nu punem mai multă apă și nu lăsăm mai mult pe foc (orezul se va face în interiorul curcanului cu zeama pe care o va lăsa acesta).

Luăm curcanul curățat de tuleie, pârlit bine și spălat pe toate părțile și îl umplem cu orezul pregătit fără să îndesăm.
Dacă aveți de gând să-i opriți copanele cum am făcut eu trebuie să le scoateți fără piele și locul să-l prindeți cu scobitori ca umplutura să nu iasă. Aripile le puteți tăia cu tot cu piele căci pe acolo nu există riscul de revărsare.

Dacă am terminat de umplut curcanul trebuie să facem și sosul.

Dacă ne-a mai rămas orez de umplutură îl punem și pe el în pungă pe lângă curcan.

Dacă avem termometru de copt curcanul îl poziționăm în pieptul acestuia și legăm punga.

La 180-190°C va fi gata cam în 3-4 ore. Depinde bineînțeles de mărimea curcanului.
Credeți-mă că a fost mult mai ușor de pregătit decât de povestit ce și cum.
Din partea mea cam atât.
E rândul vostru dacă aveți vre-o nelămurire sau, mă rog altceva de spus puteți apela mai jos la comentarii.
Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.