Pasăre umplută cu cuscus
Un fel principal ocazional, pentru mese speciale. Eu am avut o gâsculiță destul de măricică, dar pot fi umplute și alte orătănii (cum ar fi ...
http://deliciuriculinare.blogspot.com/2016/05/pasare-umpluta-cu-cuscus.html

ingrediente:
pasărea curățată (gâscă, curcă, găină, rață . . .)
300-400 g cuscus
1-2 linguri ulei
1 ceapă uscată mai mare (sau 15-20 de cepe arpagic)
1 țelina
400-500 g ciuperci
1-2 morcovi
1 lingură mentă uscată (sau 1 linguriță cimbru)
1 linguriță piper măcinat
sare cât doriți
1 linguriță șofran
2 foi de dafin (eu am uitat să pun dar cred că ar fi dat gust bun)
1 lingură semințe se susan
pentru sos:
3 linguri sos de soia
2 linguri miere
2 linguri muștar
1 căpățână usturoi curățat și pisat
mânicile suflecate și hai la treabă:
Dacă aveți de umplut o pasăre nu prea mare puteți folosi ingredientele înjumătățite.

Eu am folosit vre-o 20 de cepe de arbagic. În cazul acesta cepele trebuiesc călite până se colorează frumos.
Cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât sunt mai gustoase.

Dăm focul mic de tot, acoperim cratița cu capacul și lăsăm să fiarbă până ce nu mai rămâne apă deloc.

Până ce se răcește un pic umplutura , amestecăm ingredientele pentru sos și ungem pasărea pe dinăuntru.

Dacă avem prea multă umplutură, ca să nu o irosim, putem umple și locul de subt copanele păsării făcând o crestătură în acel loc și vârâm umplutura în golul creat.

Vărsăm sosul rămas peste pasăre și adăugăm morcovii tăiați rondele, felii de țelină, frunzele de dafin și presărăm semințele de susan. Dacă avem un termometru de copt este momentul să-l înfigem în partea de sus a pieptului și în final legăm gura pungii și facem cu vârful cuțitului câteva orificii.

Băgăm tava în cuptor la 180-200ºC și o lăsăm până ce se rumenește frumos și se declanșează termometru.
Nu pot da un timp de coacere dar dacă nu avem termometru băgăm vârful unui cuțit în partea de sus a pieptului păsării, unde este cel mai gros strat de carne și dacă prin orificiul creat se scurge o zeamă apoasă înseamnă că mai trebuie făcută. Dacă prin acel orificiu nu iese nimic, pasărea noastră este numai bună de mâncat.

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.