Loading...

Pasăre umplută cu cuscus

Un fel principal ocazional, pentru mese speciale. Eu am avut o gâsculiță destul de măricică, dar pot fi umplute și alte orătănii (cum ar fi ...

Un fel principal ocazional, pentru mese speciale. Eu am avut o gâsculiță destul de măricică, dar pot fi umplute și alte orătănii (cum ar fi spus bunica mea). Cred că și un pui umplut cu această umplutură ar fi la fel de bine primit și devorat cu aceeași plăcere. 

ingrediente:

pasărea curățată (gâscă, curcă, găină, rață . . .)
300-400 g cuscus
1-2 linguri ulei
1 ceapă uscată mai mare (sau 15-20 de cepe arpagic)
1 țelina 
400-500 g ciuperci
1-2 morcovi
1 lingură mentă uscată (sau 1 linguriță cimbru)
1 linguriță piper măcinat
sare cât doriți
1 linguriță șofran
2 foi de dafin (eu am uitat să pun dar cred că ar fi dat gust bun)
1 lingură semințe se susan

pentru sos:
3 linguri sos de soia
2 linguri miere
2 linguri muștar
1 căpățână usturoi curățat și pisat

mânicile suflecate și hai la treabă:

Dacă aveți de umplut o pasăre nu prea mare puteți folosi ingredientele înjumătățite. 
Începem cu călitul cepei, tocate mai grosolan, în ulei cu puțină sare. 
Eu am folosit vre-o 20 de cepe de arbagic. În cazul acesta cepele trebuiesc călite până se colorează frumos. 
Cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât sunt mai gustoase. 
După ce am călit ceapa 2-3 minute adăugăm și ciupercile curățate și tăiate și călim în continuare până ce scade apa lăsată de ciuperci.
Punem și cuscusul și amestecăm cu lingura 2-3 minute, după care adăugăm 1 pahar cu apă. 
Dăm focul mic de tot, acoperim cratița cu capacul și lăsăm să fiarbă până ce nu mai rămâne apă deloc. 
Oprim focul și adăugăm mirodeniile, amestecăm bine și lăsăm să se răcească câteva minute ca să nu riscăm să ne opărim când umplem pasărea. 
Până ce se răcește un pic umplutura , amestecăm ingredientele pentru sos și ungem pasărea pe dinăuntru. 
A sosit vremea să umplem pasărea cu pilaful de cuscus. Dacă vrem să o coacem în pungă de copt putem să o băgăm de la început în pungă și să o umplem direct așa. Dacă nu o așezăm simplu pe o tavă de aragaz.
Dacă avem prea multă umplutură, ca să nu o irosim, putem umple și locul de subt copanele păsării făcând o crestătură în acel loc și vârâm umplutura în golul creat. 
Prindem cu scobitori sau coasem cu o ață mai grosuță pielea ca să nu iasă umplutura la copt și legăm copanele între ele pentru a preveni desfacerea cusăturilor. 
Vărsăm sosul rămas peste pasăre și adăugăm morcovii tăiați rondele, felii de țelină, frunzele de dafin și presărăm semințele de susan. Dacă avem un termometru de copt este momentul să-l înfigem în partea de sus a pieptului și în final legăm gura pungii și facem cu vârful cuțitului câteva orificii. 
Dacă nu dispuneți de o pungă de copt puteți înveli pasărea cu hârtie de copt sau folie de aluminiu (dar după câte se aude acestea ar fi dăunătoare sănătății) pentru a nu lăsa aburii formați să se evapore înainte de coacerea păsării. 
Băgăm tava în cuptor la 180-200ºC și o lăsăm până ce se rumenește frumos și se declanșează termometru. 
Nu pot da un timp de coacere dar dacă nu avem termometru băgăm vârful unui cuțit în partea de sus a pieptului păsării, unde este cel mai gros strat de carne și dacă prin orificiul creat se scurge o zeamă apoasă înseamnă că mai trebuie făcută. Dacă prin acel orificiu nu iese nimic, pasărea noastră este numai bună de mâncat. 
Gâsca meu a stat cam mult la cuptor și când am tras de pungă s-a rupt pielea de pe copane iar umplutura s-a revărsat în tavă. Ar fi fost interesant să fac o poză mesenilor care s-au repezit cu furculițele în acea umplutură fără să mai aștepte să tăiem porții frumoase. 

Trimiteți un comentariu

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.

emo-but-icon

Pagina de pornire item

Translate

Top 5

Sumar

Random Posts