Loading...

Negresă încoronată

Mdaa. N-am știut ce nume să-i dau prăjituricii și am inventat. De fapt ar fi trebuit să-i spun "chec cu sos ganaj, frișcă și coroană de...

Mdaa. N-am știut ce nume să-i dau prăjituricii și am inventat. De fapt ar fi trebuit să-i spun "chec cu sos ganaj, frișcă și coroană de ciocolată". . . Prea lung însă și până să ajungă omul să citească sfârșitul, uita începutul. Deci să lăsăm numele și să trecem la prăjitură, care este foarte gustoasă, delicată și de efect putând fi servită la orice ocazie festivă 

Ce folosim:

pentru chec:
5 ouă
350 g zahăr (1,5 pahar)
200 ml lapte
50 g cacao (4-5 linguri)
100 ml ulei
350 g făină (2 pahare)
1 pachet praf de copt

pentru sosul ganaj:
200 ml frișcă lichidă
200 g ciocolată (cu lapte sau bitter)

deasupra:
1 cutie praf de frișcă + laptele necesar

pentru gărduțul de ciocolată:
3-4 pachete ciocolată bitter topită

Dacă avem tot ce ne trebuie putem începe:

Pentru chec ne înarmăm cu un mixer și batem zdravăn ouăle cu zahărul. Când ne săturăm de treaba aceasta adăugăm laptele și uleiul și mai batem o tură să se amestece între ele. Ne aducem aminte că în rețetă mai scria făină, praf de copt și cacao așa că le punem și pe ele și amestecăm cu mixerul până ce se înfrățesc de nu mai distingem ce și cum. 
Vărsăm tot amalgamul într-o tavă de aragaz, pe care avuseserăm grijă dinainte să o pardosim cu hârtie de copt, și băgăm în cuptor la 180ºC până se coace (cam 20-25 de minute). 
Ca să ne dăm seama de starea checului putem împlământa o scobitoare în mijloc și dacă iese fără urme de aluat înseamnă că trebuie scoasă tava din cuptor. 
În timpul în care blatul se lăfăie la căldurică în cuptor, noi nu stăm degeaba ci ne apucăm să facem sosul ganaj. 
Punem frișca lichidă într-o crăticioară la încălzit și în același timp rupem ciocolata în bucăți mai mici. Când frișca ajunge să ne frigă la deget, dar înainte de a începe să fiarbă, adăugăm bucățile de ciocolată și așteptăm să se topească. 

Amestecăm apoi bine până când se formează un sos grosuț pe care vă sfătuiesc să nu-l gustați dacă vreți să aveți în final o prăjitură gustoasă. 
Dacă totuși ați apucat să-l gustați și nu v-ați mai putut opri decât după ce s-a golit crăticioara, veți servi musafirilor doar un chec cu frișcă. Oricum nimeni nu va ști ce trebuia să iasă. 
După ce se blatul s-a copt îl lăsăm 3-5 minute să se răcorească o leacă, apoi îl întoarcem, îi desprindem hârtia de copt și-l ungem din belșug  pe fața de unde am desprins hârtia cu sosul ganaj. 
Așteptăm până se răcește și intră sosul în blat și apoi decupăm cercuri cu o formă rotundă sau un pahar. 
 Ce rămâne între cercuri putem să consumăm sau să punem la uscat urmând să le refolosim ulterior (la un salam de biscuiți spre exemplu). 
Pregătim frișca și facem pe fiecare cerc câte un moț mai bogat. De fapt putem servi prăjiturelele și în stadiul acesta dar nimeni nu se va mira de ele și nu vă va fi răsplătită strădania așa cum meritați. De aceea părerea mea este să mergeți mai departe chiar dacă ați obosit un pic. Băgăm prăjiturile în frigider și ne apucăm de coronițe. 
Tăiem din hârtie de copt 5-6 fâșii cu lungimea cât circumferința unei prăjituri și înălțimea să depășească puțin înălțimea moțului de frișcă. Topim ciocolata la bain-marie și o vărsăm într-o pungă mai grosuță căreia îi tăiem un colț. 
Scoatem câte o prăjiturică din frigider și o lăsăm în așteptare până desenăm noi pe câte o fâșie de hârtie gărduțul cum dorim. 
Dacă ciocolata este prea caldă riscăm să se prelingă pe hârtie atrasă de forța gravitațională așa că vom fi nevoiți să așteptăm până se va răci puțin la primele prăjituri. Lipim hârtia cu gărduțul pe circumferința prăjiturii și o băgăm în frigider de unde scoatem o alta pe care să o încoronăm. 
Când terminăm hârtiuțele scoatem prăjiturile încoronate câte una, în ordinea pe care am urmat-o când le-am băgat în frigider, și desprindem hârtiuțele cu grijă să nu rupem coronițele. Hârtiile le vom refolosi pentru ornarea prăjiturilor rămase. 
Finalul este de nedescris. Sunt curioasă doar de laudele pe care le veți câștiga pe bună dreptate. 
Eu nu m-am putut opri aici și pentru că le-am făcut pentru colegii de clasă ai prințișorului meu cel mic am mai pus în frișcă câte un 1B din ciocolată și am presărat pe fiecare câte puțin zahăr colorat și uitați ce a ieșit : 

Trimiteți un comentariu

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.

emo-but-icon

Pagina de pornire item

Translate

Top 5

Sumar

Random Posts