Loading...

Pește afumat ( somon )

Este o adevărată loterie să cumperi pește afumat. Uneori e prea sărat, alteori are oase prea multe sau nu e cum te așteptai să fie.  De câți...

somon afumatEste o adevărată loterie să cumperi pește afumat. Uneori e prea sărat, alteori are oase prea multe sau nu e cum te așteptai să fie. De câțiva ani încoace îmi pregătesc singură peștele afumat. Nu este foarte ușor, dar cel puțin iese exact cum îmi place mie. Când mă apuc să fac, fac mai mult și-l bag în congelator unde mă așteaptă cumințel și câteva luni de zile.
M-am gândit să scriu și aici cum fac eu că poate mai sunt și alte persoane mofturoase ca mine care ar dori să-și pregătească pe gusturile dumnealor peștele afumat și nu au rețeta.

ce ne trebuie:

pește file (eu am avut un somon mare din care au rezultat 6 fileuri)
sare fină de bucătărie
crenguțe, așchii de lemn sau talaș 

cum facem:

Se pot afuma și pești întregi, dar eu, ca să fie mai ușor de consumat, prefer să afum file de pește. 
Curățăm bine fileurile de oasele rămase cu o pensetă, le spălăm și le uscăm prin presare cu un șervet de bucătărie. Apoi le punem într-o tavă și le presărăm bine cu sare fină de bucătărie. Am încercat o dată cu sare de murături și peștele a ieșit mult prea sărat, a trebuit să-l desărez vre-o 4 zile înainte de a-l afuma. Sarea fină, fiind rafinată nu mai are puterea de sărare atât de mare. 
Deci presărăm bine sare pe toate părțile, nu trebuie să se vadă peștele de sub sare sau să rămână părți neacoperite, și apăsăm cu palmele să se facă un fel de crustă de sare. Acoperim cu o altă tavă și punem o greutate de 5-6 kg deasupra (eu am folosit un bidon de plastic plin cu murături). Astfel peștele va rămâne presat între cele două tăvi și sucul din el se va scurge. 
Așezăm sistemul de tăvi înclinat ca o rampă (cu o latură mai jos decît paralela sa) într-un loc mai rece (balcon, beci, terasă) și lăsăm 5-8 zile până iese tot sucul din pește. Sub tăvi trebuie să avem grijă să mai punem un vas în care să se scurgă zeama rezultată din topirea sării și presarea peștelui.
După câteva zile (5-8 zile, depinde de soiul peștelui și de mărimea bucăților), vom observa că nu se mai formează zeamă și peștele a căpătat o textură diferită. Va fi mai tare decât normal și va putea fi mâncat și așa. Al meu a stat 6 zile la sare până s-a făcut.
Îl luăm și-l spălăm bine de sarea de deasupra și chiar gustăm din el. Dacă cumva ni se pare că e prea sărat îl mai putem ține 1-3 zile în apă rece până ajunge să ne satisfacă papilele gustative. 
Înainte de a-l afuma mai trebuie să-l înșirăm pe o sfoară și să-l atârnăm undeva timp de o zi, să se scurgă bine de apa cu care l-am spălat (eu l-am atârnat pe balcon).
Și uite așa am ajuns la faza cu afumătoarea. 
Eu am un aragaz vechi al cărui cuptor îl folosesc în acest scop. Dacă nu aveți așa ceva puteți improviza dintr-o cutie de carton mai mărișoară pusă cu fundul în sus peste un grătar (cel pentru picnic este ideal). Ideea este că peștele trebuie să stea pe un grătar, în fum vre-o 2-3 zile. Fumul nu stă în cutie mai mult de 1-2 ore, așa că de 2-3 ori pe zi facem un pic de foc cu niște surcele foarte puțin umezite cu apă ca să iasă mai mult fum. După ce stingem focul acoperim afumătoarea și lăsăm surcelele să fumege înăuntru. 
Din când în când gustăm din pește să ne dăm seama cât de afumat îl dorim. Dar și la faza aceasta trebuie puțină înțelepciune. Eu am pornit la drum cu 6 bucăți de somon și la sfârșit nu am mai reușit să fotografiez decât 2 bucăți. Pe celelalte le-am . . . "gustat" pe rând :) 
somon afumat


Trimiteți un comentariu

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.

emo-but-icon

Pagina de pornire item

Translate

Top 5

Sumar

Random Posts